ForgotPassword?
Sign Up
Search this Topic:
Izbor foruma
Jun 9 11 12:53 PM
asseria wrote: 02.06.2011. | 14:57http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/139574/Default.aspx jednoglasna odluka u povodu dana grada BENKOVCA I Srbi u Benkovcu glasovali za nagradu "Paucima"; Kukavica: Dignuo sam ruku po inerciji, ionako bi prošlo Na sjednici benkovačkoga Gradskog vijeća, u kojem su i predstavnici srpskih političkih stranaka, svi su vijećnici u utorak poslijepodne jednoglasno podržali prijedlog da se u povodu predstojeće proslave Dana grada Benkovca godišnje priznanje dodijeli i Četvrtoj gardijskoj brigadi “Pauci” Split. U obrazloženju prijedloga stoji da je ta brigada dala “naročite doprinose u oslobađanju teritorija RH u Domovinskom ratu”. Jednoglasna odluka svih vijećnika o dodjeli nagrade “Paucima” ugodno je iznenadila mnoge koji svjedoče o teškoćama u suživotu Hrvata i Srba u Benkovcu. Međutim, razlozi podrške “Paucima” od srpskih vijećnika ipak nisu značili ono čemu su se mnogi ponadali, sudeći prema objašnjenjima koja smo o tome dobili u srijedu. Rajko Kukavica, gradski vijećnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Benkovca, na startu nam je kazao da je ruku na glasovanju o nagradi “Paucima” doslovno podignuo “po inerciji”. − Većina od 15 vijećnika su HDZ-ovci, to bi ionako prošlo pa mi je bilo svejedno. (nije svejedno) Po inerciji sam podignuo ruku, uopće ne razmišljajući. Sve je to mašinerija i ništa drukčije ne bi bilo, iako danas mislim da bi bilo bolje da sam bio suzdržan. Mene više muče problemi Srba u Benkovcu, borim se za njihova prava, a ovo je glasovanje tako ispalo, bezveze − kazao je Kukavica. Dodao je da on ni ne zna ratni put Četvrte gardijske brigade, pa to više nije ni “meritoran suditi o njihovu nagrađivanju”. (ko ne zna , pita)Kukavičin stranački kolega iz SDSS-a, gradski vijećnik Željko Bajalica, cijelog jutra nije odgovarao na naše pozive. (nije jos izasao iz kutijinog dupeta, ili mu je ovaj to zabranio).Telefonske pozive i SMS-ove iz “Slobodne” ignorirao je i vijećnik Demokratske partije Srba (DPS) Gligorije Rnjak.
jednoglasna odluka u povodu dana grada BENKOVCA
Na sjednici benkovačkoga Gradskog vijeća, u kojem su i predstavnici srpskih političkih stranaka, svi su vijećnici u utorak poslijepodne jednoglasno podržali prijedlog da se u povodu predstojeće proslave Dana grada Benkovca godišnje priznanje dodijeli i Četvrtoj gardijskoj brigadi “Pauci” Split.
U obrazloženju prijedloga stoji da je ta brigada dala “naročite doprinose u oslobađanju teritorija RH u Domovinskom ratu”. Jednoglasna odluka svih vijećnika o dodjeli nagrade “Paucima” ugodno je iznenadila mnoge koji svjedoče o teškoćama u suživotu Hrvata i Srba u Benkovcu.
Interact
Jun 9 11 4:07 PM
Smoković Gornji postao divlje odlagalište otpada i meta noćnih provalnika
Na samo 15 minuta od zadarskog Poluotoka, 300 metara od Magistrale, pokraj Murvice Gornje, nalazi se Potkraj iliti Smoković Gornji, kako ga neki još zovu. Tko tu nije zašao, ne bi vjerovao da se nalazi tako blizu civilizacije, jer tu ne samo da prestaje asfalt, nego počinje nekakva zona sumraka u kojem se tek pokušava preživjeti.
Jedini stalni stanovnik sada je Mile Pavić, čovjek koji je mirovinu dočekao u Rijeci i sada je došao u stari kraj. Od nekadašnjih 17 kuća, obnovljeno ih je osam, ali uvjeta za život nema.
− Država je obnovila dio kuća, nešto nas starijih dođe tu, pogotovo od proljeća do jeseni, ali nema se od čega živjeti. A i svako malo se provaljuje u ove kuće − žali se Stevan Dubroja koji nije dobio pravo na obnovu.
Starina Vlado Pavić pokazuje razvaljena vrata, razbijeni prozor, razbijene sanitarije u kupaonici... Odnosi se, kažu, sve što se može odnijeti − danju provale, a pod okriljem noći odnesu.
− Prijavljivali smo policiji, ona traži nepoznate počinitelje i to je sve. Osiguranju se ne možemo javiti jer nitko nema novca za osiguranje, tako da svakome ostaje da popravlja svoje. Država više nema ništa s tim otkad se potpiše da se preuzima obnovljena kuća. Kako onda od straha nabaviti neku frezu ili nešto drugo za obradu plodnih polja ako će kradljivici sve odnijeti? − pita se Dragan Daničić, koji je već godinu dana donačelnik Zemunika, općine kojoj pripada i ovaj dio Smokovića iako je uza samu Murvicu Gornju.
Bilo bi i više ljudi u Potkraju da ima vode, da kroz vodovod koji je prije rata izgrađen samodoprinosom poteče voda. Ali cijev je razbijena nasred polja do Smokovića, netko je izgleda htio besplatno do vode radi zalijevanja plodnih polja pa je tako cijeli zaselak ostavio bez vode.
Polja su, kako je to posljednjih godina ušlo u običaj, potpuno zapuštena, a dalo bi se tu svašta proizvesti da je vrijednih ruku i pameti. Ovako nekoliko stada ovaca pase po nekad plodnim njivama zaraslima u korov, a mještani od toga nemaju nikakve koristi.
− Trebala bi nam samo jedna cijev od šest metara, ali sami to ne možemo nabaviti, popraviti i pustiti vodu. A kod nadležnih nema previše razumijevanja − kaže Dubroja, koji je pisao na desetke adresa.
Odgovor je dobio samo iz Ureda predsjednika Josipovića, moralnu podršku za uložene napore i preporuku “da i dalje koristi propisani pravni put”. I tako selo polako propada, život se ne vraća ni u obnovljene kuće, samo se gomila otpad.
U Dubrojinu gusternu nedavno je ubačena i mrtva ovca, tek tako da mu zgadi pomisao da se vrati u svoju kuću... Riječ je, vjerojatno je jasno, o zaselku u kojem su prije rata živjeli Srbi i sada se ne uspijevaju vratiti ni u obnovljene kuće.
Jun 9 11 5:00 PM
Jun 13 11 7:53 PM
Jun 14 11 11:26 AM
purg001 wrote:13.06.2011. | 18:58 LJUBI BLIŽNJEG SVOG Don Ćirko: Sretan sam zbog slika razbijenih glava na Rivi Krv i suze, kamenje i suzavac, te u posljednji trenutak spriječen linč 200-tinjak sudionika prve gay parade u Splitu, crkveni ljudi, kako kažu, u subotu na Rivi − nisu primijetili!Tako nam je fra Jozo Ćirko, koji se inače voli pohvaliti da je prototip modernog svećenika koji svira gitaru, igra nogomet, propagira ljubav i druži se s mladima, kazao da je sretan (!) što su slike razbijenih glava i podignutih desnica obišle svijet, jer se time pokazalo da Split ne trpi “nenormalno ponašanje”.− Nisam vidio nikakvo nasilje i nerede u subotu, ono je bila normalna reakcija ljudi na nešto što je neprirodno. Zašto se nisu organizirali i “prajdali” negdje gdje ih nitko ne vidi? Neka traže svoje slobode za stolom, u Saboru, a ne na ulici. Kad su građani izišli na Rivu kako bi podržali naše generale, političari su to osudili, a kad su to učinili pederi i lezbače, onda ni riječi. Isto tako, sada se više nitko ne pita koliko je ta parada koštala građane, a kad je dolazio Sveti Otac, mediji su se i te kako o tome raspisali − kaže fra Jozo Ćirko.Klasicna zamjena teza. Dakle dignuta desinca na fasisticki pozdrav je nacin - kako kaze "moderni svecenik" sav sretan jer su takvim normalnim ponasanjem pokazali i onim nenormalnima u paradi i cijelom svijetu - kako se ne trpi na hrvatski nacin koji ne samo sto je normalan vec vas i ucini sretnim, modernim, a moguce i naprednim. Ne bi bilo problema da ne postoje (valjda) zakoni, sto pisani, sto moralni. Sto se tice "modernosti" u smislu u kojem je fra Jozo upotrebljava (pop. kultura) mogla bi se napisati knjiga,(njegovo modernost jednako pozerstvo) ali kako je ovo forum ajmo samo malo pametovanja o modernosti bez banalnosti, trica i kucina:Mi (ljudi) smo nuzno moderni. Mi jesmo liberalni i moderni cak i kada smo konezervatitvni jer je, nesumnjivo, takav politicki duh vremena. Konzervatizam kao odgovor liberalizmu, dakle, uvjetovan je (kao opreka ili odgovor) liberalnom pozicijom.Jer da bi bio konzervatvan,moras proci kroz liberalno cistiliste. Ali, ne treba konzervatizam promatrati iskljucivo kao definiranje negativnog odnosa naspram liberalizma, sto nam na iskrivljen i nedoucen nacin porucuje fra Cirko.Predstavljajuci se modernim, a kao razloge za to navoditi par banalnosti ili drugim rijecima pozira modernost u duhu novog vremena, on zapravo falsificira konzervatizam liberalnim metodama i pravi od njega ono sto on u sustini nije - fashistichko utociste. Tim vise je opasan po one koji ga slijede, jer Crkva nije fra Cirko. Crkva, koliko je meni poznato, nije protiv homosksualnosti per se, kao bioloske uvjetovanosti, vec protiv prakticiranja, ne - suzdrzavanja od iste, koliko god joj se pripisivao konzervatizam.Isto tako je i protiv svih oblika "neprirodnosti" dolazili oni i iz monogamnih brakova .Homoseksualizam je vrlo vjerovatno bioloska datost. Na civilizaciji je (kultura, religija, etika...) da osigura pravo na (su)zivot onih koji su "razliciti". Vecina ljudi jesu homofobi, sasvim opravdano, uvjetovani bioloskom karakteristikom. S druge strane svaka kultura je zapravo odmicanje od nasih bioloskih karakteristika, gradnja civilizacije, humanog drustva. Na kulturi i civilizaciji je da osigura normalan zivot svima koji ne stete ostalima svojom bioloskom datoscu. Homofobija kao bioloska karakteristika se nadilazii pomocu ljudskosti. Ljudskost (osobina onoga koji je covjecan, plemenit, dusevan) kao apstrakcija nije nedostizna jer se sastoji od konkretnih ljudskih djelatnosti u vremenu i prostoru, i ne treba je mjesati sa -biti human.Velika je razlika biti -human i biti -humane. Od crkvenih namjesnika u najmanju ruku se ocekuje da su - humane. Nadalje, razilka je i izmedju homofobije kao bioloskog impulsa i homonegativnosti kao intelektualne pozicije. U najmanju ruku zalosno je kada onaj kojem je data intelektualna pozicija u instituciji koja po defaultu u svom nauku nosi imeperativ ljubi bliznjega svoga, obzanjuje svijetu, prepusten svojim bioloskim impulsima kako neki nisu toliko "bliznji" koliko neki drugi. Oni sami postaju orudje prakticne homofobije koja se manifestira u kamenovanju, nasilju i da li je potrebno reci, fashizmu. Politicka i ljudska prava koja su imperativ kada su u pitanju generali, dakako, nasi, kako je to naglasio fra Cirko, jednostavno ne smiju biti data homosksualcima. Homoseksualci traze politicka i ljudska prava. I na to se treba staviti tocka. Politicka i ljudska prava. Kao takva im kao ljudima pripadaju. Ili fra Cirko hoce reci da ih generali zasluzuju vise od ovih drugih? Fra Jozo Cirko je debelo omasio ceo fudbal u svom narcistickom opisu svoje jeli, licnosti. Prototip modernog svecenika koji svira gitaru i zamisli cuda propagira ljubav (!),i druzi se s mladima! Boze me sacuvaj ovih modernih, u koje spada i Sudac ali to je za neku drugu temu. Ljudskost, fra Cirko, je name of the game. Nista vise i nista manje. Uostalom ne bi skodilo pogledati sto na tu temu kaze Don Ivan Grubisic, sociolog i svecenik katolicke Crkve, cija kateheza ne samo da je moderna, ona je svevremenska i sto je vaznije, uci ljudskosti. Ali Don Grubisica se umalo stavilo van zakona. Pitam se zasto? U svakom slucaju hvala lijepa na modernosti po mjeri fra Cirka i kompanije mu. Ja bi ipak za uzor onog staromodnog, dvije hiljade godina unazad, u trikama,bez gitare i fancy rjecnika, toplog ljudskog srca, sto je silazio medju gubavce i farizeje - za koga su svi ljudi bili isti. Ime mu je bilo Isus Krist. Mozda bi fra Jozu trebalo upoznati s njegovim naukom, da ne bude ovakav peder.
Don Ćirko: Sretan sam zbog slika razbijenih glava na Rivi Krv i suze, kamenje i suzavac, te u posljednji trenutak spriječen linč 200-tinjak sudionika prve gay parade u Splitu, crkveni ljudi, kako kažu, u subotu na Rivi − nisu primijetili!Tako nam je fra Jozo Ćirko, koji se inače voli pohvaliti da je prototip modernog svećenika koji svira gitaru, igra nogomet, propagira ljubav i druži se s mladima, kazao da je sretan (!) što su slike razbijenih glava i podignutih desnica obišle svijet, jer se time pokazalo da Split ne trpi “nenormalno ponašanje”.− Nisam vidio nikakvo nasilje i nerede u subotu, ono je bila normalna reakcija ljudi na nešto što je neprirodno. Zašto se nisu organizirali i “prajdali” negdje gdje ih nitko ne vidi? Neka traže svoje slobode za stolom, u Saboru, a ne na ulici. Kad su građani izišli na Rivu kako bi podržali naše generale, političari su to osudili, a kad su to učinili pederi i lezbače, onda ni riječi. Isto tako, sada se više nitko ne pita koliko je ta parada koštala građane, a kad je dolazio Sveti Otac, mediji su se i te kako o tome raspisali − kaže fra Jozo Ćirko.
Jun 14 11 9:47 PM
Tijekom jučerašnjeg dana u mjestu Kula Atlagić, 68-godišnjak i 78-godišnjak sukobili su se verbalno, a potom i fizički. Naime, motiv ovog sukoba dogodio se nešto ranije kada je 78-godišnjak utvrdio da su ovce njegovog 68-godišnjeg sumještana pobrstile povrće u njegovom vrtu.
Protiv obojice je podignut optužni postupak, a procjena oštećenog povrća utvrditi će se prema članku 29. važećeg Pravilnika o voću i povrću.
Jun 28 11 7:46 AM
Mi obitelj smo za praznike došli kod mog dida na Šoltu. Mi smo nosili borše i penjali smo se uza skale prema dvoru. Moj dida je nacalijo se navr skala i rekao je: „E nek ste vi meni došli, dica! Sritan vam dvajsdeveti novembra!“ Tata je vrtijo sa glavom i promrmorijo je: „Poala, opet on sa svojim sranjima! Svake godine isto! Saće nas ispilat u mozak, čoviče!“ Mama je promrmorila: „Dosadan je ka proliv, staro prdilo! Bolje bi nam bilo da smo ostali doma!“ Dida je sa vrha skala pitao: „Šta je bilo? Šta se to gunđa u stroju?“ Mama je njemu rekla: „Aj, čako, ne pravi se berlav! Dobro ti znaš koji je danas datum!“ Dida je rekao: „Pa to ti i govorim! Jel to ima igdi na svitu da se dvajspeti lipnja slavi dvajsdeveti novembar? Majkemi irudove, u ovoj zemlji je sve naopako!“Tata je u dvoru ispustijo boršu i rekao je prema didi: „Slušaj me, fosilko! Svakog dvajspetog lipnja ti nas prcaš sa dvajsdevetim novembrom! Ono, tlačiš nas sa reprizama tuta forca! Jel ima šansi da malo prominiš ploču, a?“ Dida je rekao: „E pa nisam ja izmislija ti iznered! Obrati se nadležnima! Šta koji klinac ne namiste da se dvajsdeveti novembar slavi dvajsdeveti novembra? Ovako samo ispižđuju jadni svit!“ Tata je rekao: „A ne pada ti napamet da bi se dvajspeti lipnja moga slavit dvajspeti lipanj, a?“ Dida je počeškao se ispod kapelina i rekao je: „Zašto bi se slavija dvajspeti lipanj, jebate led? Ne mogu se sitit da je dvajspeti lipnja bilo zasjedanje Avnoja u Jajcu!“ Tata je zarežao: „A jel se moš sitit da je bilo zasjedanje Sabora i da je proglašena samostalna Hrvacka?“ Dida je rekao: „A to… Ma ko to šiša! Kuri mene bolac za takve povjesne sitnice! Zar ti misliš, zete, da bi ja ispeka janje zato jerbo je proglašena samostalna Hrvacka?“ Tati su zacaklile se oči i cijuknijo je: „Nemoj me jebat da si ispeka janje?!“ Onda je on dignijo bradu i pošnjofkao je po zraku prema kužini. Onda je on podviknijo: „Je, jebate! Ženac, fosilko nas je dočeka sa pečenim! Nemoš virovat!“ Dida je nasmjehuljijo se i rekao je: „A kad ja to, zete, za Dan republike nisam peka janje u škrovadi? Aj gukni!“ Tata je rekao: „Mali ispravak – ne kaže se Dan republike nego Dan državnosti!“Onda je moj dida ukipao se nasrid dvora i stavijo je ruke na kukove. Onda je on rekao: „Ovako ćemo! Ako slavimo Dan republike onda imamo za obid pečenog janjčića sa mladom kapulicom! A ako je Dan državnosti onda će se u frižideru nać malo paštete i koja sardina! Pa vi lipo birajte!“ Tata je piljio u dida sa zinutim ustima. Mama je nakeserila se prema tati i rekla je: „He-he, nije ti loš kviz čako naštelija!“ Tata je nju pitao: „Kakvi kviz, jebate? Šta ti drobiš?“ Mama je njemu rekla: „Saš moć provjerit jel ti važnija tvoja domovina ili tvoja guzica!“ Tata je nju najprvo pogledao koljački. Onda je on raširijo ruke i složijo je blekastu facu: „Dobro ljudi, jebemu jarca, pa nije važno šta se slavi! Glavno da se skupi dobro društvo, jel tako?“ Ja sam mami šapnijo: „Zaokružijo je odgovor pod be!“ Dida je rekao: „E tu imaš pravo, zete! Dobro društvo je najglavnije!“ Tata je rekao: „Eto, kažem ja…“ Dida je rekao: „A za mene se tačno zna kakvo je dobro društvo! Socijalističko i federativno!“Samo onda je mama arlauknila: „Čako, jebemu milu mater! Jel moš ti jednom to zaprimit da više nema Jugoslavije?!“ Dida je nju gledao ukočenjen. Mama je drečala: „Nema ti je više, čoviče! Odnija je lipi đava! Jel ti to može konačno uć u glavu?!“ Dida je rekao: „Može, zašto ne bi moglo!“ Mama je rekla: „Eto! Pa zašto onda stalno konpliciraš život!“ Dida je unijo se njoj u facu i rekao je: „Al ako nema Jugoslavije, onda nema ni janjetine! Viš kako to nije konplicirano, nego je masu jednostavno!“Onda je moj tata rekao: „Šta ovo sad znači? Jel to znači da mi sad moramo glumit da ima Jugoslavije da bi izili komadić janjetine?“ Mama je rekla: „A viš da je bolesnik, šta se čudiš!“ Tata je rekao: „Pa to je gubava ucjena! Pa to mogu radit samo jugoslavenski dušmani i tirani! I ja bi sad triba pod ljutom prisilom izdat voljenu zemlju!“ Dida je uletijo: „A jel te ja, zete, na to tiram? Šta ti fali obidvat paštetu i sadrine?“ Tata je rekao: „A tebi neće bit neugodno prasit se sa pečenim dok ja žvanjam kruva i paštete?“ Dida je rekao: „Naravski da neće! Jerbo ću uvik moć reć – evo, to vam je moj zet, on je otkida od usta za svoju Hrvacku!“Onda su moji roditelji u ljutoći brisnili u sobu da raspremiće stvari. Dida je gucnijo bićerin travarice i vrtijo je sa glavom. Ja sam sidijo na zidiću i kopao sam nos. Onda je iz sobe se čulo: „Nema šanse da sad popustim starom kenjcu! Nema šanse!“ Iz sobe se čulo: „Nek crkne! Važnije je meni ovo malo ponosa od kvarat kila pečenog! Baremko ću se sutra moć pogleat u ogledalo!“ Iz sobe se čulo: „Ko živi od ponosa u ogledalu uvik izgleda šlang!“Onda smo mi za po ure svi našli se u kužini. Samo niko sa nikim u kužini nije pričao jer pošto su veliki bili nafunjeni. Dida je najprvo postavijo pijate. Onda je on izvadijo škrovadu sa janjetinom i stavijo je na desni kraj stola. Na livi kraj stola je dida itnijo dvi paštete. Onda je još itnijo i dvi sardine. Mama i tata su njega gledali turbo kilerski. Onda je dida pomirisao pečeno u škrovadi i rekao je: „Mmm, tako ljepa, tako naša!“ Mama i tata su kolutačili sa očima. Onda je dida mene pitao: „Unukiću, a štaš ti žnjopat? Jugoslavensko obilje ili hrvacku bijedu?“ Ja sam pokazao sa prstom i rekao sam: „Ja bi ovi komad od rebarca!“Dida je mene pomilkijo po glavušici i rekao je: „He-he, to je didino dite…“ Onda je on meni izvadijo na pijat. Mama i tata su piljili u mene krvoločki. Onda je tata meni rekao: „Izdajico!“ Mama je rekla: „Judo!“ Tata je rekao: „Prodana dušo!“ Mama je rekla: „Gubo antihrvacka!“ Tata je rekao: „Govno jedno velikosrpsko!“ Mama je rekla: „Četniče jedan balijski!“ Tata je rekao: „Jugokomunistički jedan monstrume!“ Mama je rekla: „Soroševski jedan plaćeniče!“ Tata je rekao: „Pederčino jedna iz gej parade!“ Samo ja sam kul end izi pomirisao rebarca na pijatu. Onda sam ja rekao: „Mmm, tako ljepa, tako naša!“E ali onda je neko pokucao na vrata. To je bijo onaj barba Tonino iz šoltanske pandurije. Barba Tonino je rekao: „Skužajte svitu šta upadam ovako nezgodno! Jel ono možda vaš auto parkiran doli ispod smokve?“ Tata je rekao: „Je! Al je neki problem?“ Samo barba Tonino je zagledao se u stol i rekao je: „Oho-hooo, lipi smo ožder pripremili za praznik, a?“ Dida je njemu rekao: „Aj maši se malo, šta čekaš!“ Barba Tonino je smjehuckao se: „Mmm, janjetina sa mladom kapulicom! Plus pašteta? Plus sardine? Zanimljiva kombinacija!“ Onda je tata složijo zločimačku facu i rekao je: „E to je kombinacija koja će itekako zanimat hrvacku policiju! Baš dobro da pandurija razmotri ovi slučaj!“Barba Toninu je uletijo nekužitis: „Koji slučaj?“ Moj tata je rekao: „Vidite, šjor murac, na onom kraju stola, di je pečena janjetina, tamo se danas slavi Dan republike! A na ovom kraju, di su sardine i pašteta, tu se obilježava Dan državnosti! Berete li koji je to horor?“ Barba Tonino je slegnijo ramenima i rekao je: „Ne berem!“ Tata je rekao: „Pa upravo ti dajem dojavu da se u ovoj kući bez srama i stida veliča Jugoslavija, čoviče! I to uz janjetinu! A pošteni Hrvati su osuđeni na konzerve! Šta o tome ima reć pravna država?“ Barba Tonino je dignijo livu ombrvu i značajski se okrenijo prema didi. Onda je on njemu rekao: „Ja bi ako može jedan komadić od plećke! A posli ćemo hapsit ove ustaše!“Tu je tati uletijo ošamut na kvadrat. Mamu je isto zdimijo teži šokomicin. Barba Tonino je sija za stol da će nešto žvaknit. Dida je njemu izvadijo komadić od plećke na pijat. Samo onda je moj tata podviknijo: „Samo malo, prika! Otkud tebi pravo nas zvat da smo ustaše?“ Barba Tonino je njemu rekao: „Aj ne pizdi! Praviš mi teške prometne prekršaje po otoku i još se tu kurčiš!“ Tata je rekao: „Koje prometne prekršaje, jebate led?“ Barba Tonino je rekao: „Lipo sam te pita jel ono doli pod smokvom tvoj škodilak!“ Tata je rekao: „Pa šta da je?“ Barba Tonino je rekao: „Deset susida te prijavilo, klipsone! Ne samo šta si se nepropisno parkira, nego svojim ponašanjem u prometu provociraš lokalno stanovništvo!“ Tata je zinijo od čudila: „Zato šta držim auto ispod smokve?“ Barba Tonino je rekao: „Zato šta držiš šahovnicu na registraciji!“ Robi K. (IIIa)
Jun 29 11 7:52 AM
Jun 29 11 7:56 AM
Nakon što je u utorak na Gradskom vijeću Grada Benkovca bio glavna tema nekadašnji trener NK Velebit i NK Zadra Slobodan Gnjidić u srijedu je tijekom dana napustio Benkovac.Naime, vijećnik HDZ-a Ive Čerina postavio je gradonačelniku Branku Kutiji pitanje kako se moglo dogoditi i dozvoliti da se Gnjidić vrati u grad Benkovac, a navodno je četnik. Odmah nakon što je tu vijest Gnjidić čuo ostao je bez riječi i nije imao komentara.Gnjidić je trenutno trener u Africi kraljevskog kluba Kotoko iz Kumasija, grada od 3 milijuna stanovnika, a veliki je prijatelj i učestali gost kralja Otumfo.Prilikom njegova odlaska zatekli smo ga na autobusnom kolodvoru u Benkovcu gdje nam je potvrdio da je dobio stan u Benkovcu, a i u ministarstvu su nam potvrdili da se protiv njega ne vodi kazneni postupak te da ispunjava uvjete za stan i ništa nije sporno što je dobio.Isto tako nam je rekao da će se ubrzo vratiti i najozbiljnije namjerava ovog ljeta otvoriti nogometni kamp u Benkovcu jer kao što smo već rekli cijeli život zanima ga samo nogomet.
http://www.voxportal.hr/v...stio-benkovac/10603.html
Jun 29 11 8:19 AM
Prije četiri dana objavili smo kako čelnici SDSS-a na području Zadarske županije ne žele komentirati presudu haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču sve dok im za to „zeleno svjetlo“ ne da vrh stranke.No, prekjučer je potpredsjednik Vlade, Slobodan Uzelac za tportal.hr dao izjavu kako mu je „žao žrtava rata i Gotovine“.
„Niže rangirani su činili zločine“
Uzelac je, naime, kazao: „Žalim što se čovjek našao u toj situaciji, ne ulazeći uopće u količinu njegove krivnje jer za to nisam pozvan. Ali, iz onoga što je prezentirano, vidljivo je da je jedan vojnik u značajnom dijelu postao žrtva politike njemu nadređenih u to vrijeme.“.Veselko Čakić i Miloš Ćiritović, predsjednici zadarskog i benkovačkog SDSS-a, kazali su kako se u potpunosti slažu s Uzelčevom izjavom.Čakić koji je ujedno i potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća za Dalmaciju rekao je kako su generali Markač i Gotovina žrtveni janjci koji su osuđeni zbog nekih drugih – niže rangiranih koji su počinili zločine.
- Imam osjećaj kao čovjek da su generali žrtvovani zbog zločina nekih drugih koji nikad neće biti procesuirani. Što se tiče optužnica ne bih ih želio komentirati jer zaista sa njom nisam dovoljno upoznat, no kazne od 18 i 24 godine zaista su prevelike - kazao nam je Čakić i dodao kako je dalje ne bi želio komentirati jer je nepravomoćna, te da smo svi svjedoci kako su i drugim haškim osuđenicima prvo donesene maksimalne kazne, a naknadno da su čak donesene gotovo oslobađajuće.
„Kazne su prevelike“
Čakić nam je kazao i to da on osobno nije doživio u posljednjih tjedan dana od donošenja presude hrvatskim generalima kao Srbin nijednu neugodnost.Podsjetimo, Čakić nam je u utorak kazao da presudu generalima ne može komentirati sve dok za to ne dobije dozvolu vrha stranke.I benkovački dogradonačelnik Miloš Ćiritović koji nam je četiri dana nakon presude kazao da presuda nije pravomoćna pa je stoga ne bi želio ni komentirati, jučer nam je potvrdio kako ni on posljednjih tjedan dana nije doživio nijednu neugodnost, a o presudi generalima kazao je:
- Slažem se s odmjerenom izjavom potpredsjednika Vlade gospodina Uzelca. I ja osobno mislim isto o presudi generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Svoj stav nisam iznio u utorak kada ste me zvali jer smo se tako u stranci dogovorili i to sam poštivao. Kazne su prevelike - zaključio je Ćiritović.http://www.voxportal.hr/vijest/generali-su-zrtveni-janjci-i-placaju-za-zlocine-nize-rangiranih/8351.html
Jun 29 11 8:26 AM
Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je ovih dana ušao u saborsku proceduru već je izazvao negativnu reakciju: među prvima koji su se pobunili protiv strogih odredbi i represivnog načina da se poveća poljoprivredna proizvodnja su predstavnici srpske nacionalne manjine.
Velike kazne
Naime, već i sadašnja zakonska rješenja predviđaju značajne kazne za neobrađeno poljoprivredno zemljište, a saborski zastupnik SDSS-a, Milorad Pupovac, upozorio je da će taj zakon prvenstveno pogoditi izbjegle Srbe i siromašne vlasnike poljoprivrednog zemljišta.Naime prema zakonu, neobrađeno poljoprivredno zemljište vlasnik treba početi obrađivati, dati u zakup ili koncesiju, a u obzir dolazi i prodaja. U suprotnom propisane su visoke novčane kazne koje u krajnjem slučaju dosižu čak 30.000 kuna. Još prošle godine pokrenuti su neki postupci protiv vlasnika, no obzirom da je na snazi bio prijelazni rok kazne će se naplaćivati tek u sljedećem razdoblju.Problem oko ovog zakona već je dobro poznat predstavnicima srpske manjine, no kako nam kaže predsjednik zadarskog SDSS-a i županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine, Veselko Čakić, malo je poznat upravo onima koji će od njega najviše stradati.
- Ljudi uglavnom nisu upoznati s novim zakonom jer veliki broj njih još niti ne živi u Hrvatskoj, a sigurno je da će vrlo teško plaćati kazne. Većina njih niti nema mogućnosti za obrađivanje zemlje jer kad i dođu u Hrvatsku raspolažu s minimalnim sredstvima, a poljoprivredni strojeve i alate odavno već nemaju – rekao je Čakić.
Dodaje također kako su zbog tog problema već pokušali među lokalnim i izbjeglim Srbima pokrenuti inicijativu da se udruže u zadruge, no sa slabim odazivom. Naime, kako ističe Čakić, na području Benkovca već postoje neke poljoprivredne zadruge Srba povratnika, no problem je nepovjerenja većine ostalih prema samom pojmu zadruživanja.
Političke konotacije
Međutim, vrijeme kad će se kazne početi naplaćivati vrlo je blizu, a mnoge od izbjeglih Srba neće spasiti niti što ne žive u Hrvatskoj. Kaznu im nadležne službe možda i ne mogu naplatiti na licu mjesta, no svakako im je mogu ustegnuti od mirovine koju primaju u Hrvatskoj.
- To je upravo i najgora varijanta da ljudi saznaju za novi zakon, jer kad jednom počnu naplate kazni onda je prekasno. Nadamo se kako će se ljudi ipak odlučiti na neku od mogućih varijanti, jer bolje je da iznajme zemlju nekoj od zadruga nego da plaćaju kazne. Na ovaj način i sami bi nešto zaradili, a svakako je pozitivno i što bi se konačno silni hektari neobrađenih polja iskoristili za poljoprivrednu proizvodnju – zaključio je Čakić.
S druge strane Hrvatska poljoprivredna komora i hrvatski zadružni savez ističu kako je namjera zakona staviti u funkciju neobrađeno zemljište, a ne kažnjavati. Kako ističu iz tih institucija, postoje brojna rješenja, pa ako niti uz njih vlasnici ne žele obrađivati zemlju – neka plate kaznu. Cijela priča svakako ima i političku konotaciju obzirom da je SDSS i dalje koalicijski partner HDZ-a, a već prve kazne povratnicima sigurno će ugroziti taj odnos.
ODLUKOM USTAVNOG SUDA - Ukinute odredbe protiv privatnog vlasništva
Ovaj je zakon već izazvao velike prijepore, pogotovo njegova odredba da Agencija za gospodarenje poljoprivrednim zemljištem može bez znanja vlasnika oduzeti i raspolagati neobrađenim poljoprivrednim zemljištem. Čakić ističe kako je to dobra odluka jer se takvim zakonskim rješenjem izravno išlo protiv instituta privatnog vlasništva.
http://www.voxportal.hr/vijest/srbima-kazne-za-neobradena-zemljista/10606.html
Jul 4 11 7:57 PM
Jul 5 11 8:29 PM
Pusić i Pupovac nakon sastanka s MMF-om imaju samo - floskule
10. svibnja 2011 12:41
Redakcija Business.hr
Saborski zastupnici Vesna Pusić i Milorad Pupovac sastali su se s izaslanstvom MMF-a koje su izvjestili o završetku pregovora i reformama. MMF je zanimalo poglavlje 23 i utjecaj reformi pravosuđa na gospodarstvo.
Anketa
Hrvatske tvrtke ulažu u Tesla štednu banku jer:
je to dobra investicija
žele pomoći povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku
se žele dopasti Srbiji kako bi si otvorili vrata za nova ulaganja u Srbiji
Rezultati
· je to dobra investicija
20%
· žele pomoći povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku
5%
· se žele dopasti Srbiji kako bi si otvorili vrata za nova ulaganja u Srbiji
76%
glasalo 107 posjetitelja
Pusić je rekla kako je MMF najprije zanimalo stanje hrvatskih pregovora s EU, a zatim trajnost reformi koje su u ovoj fazi učinjene. Interesirale su ih posebno, rekla je Pusić, reforme vezane uz pravosuđe u odnosu na gospodarstvo i generalno gledano na koji način Hrvatska smatra da će joj članstvo u EU olakšati gospodarski oporavak.
Upitan jesu li u MMF-u zadovoljni Sanaderovim uhićenjem, Pupovac je odgovorio: "Ne mogu govoriti o njihovu zadovoljstvu ili nezadovoljstvu, naš dojam je da zapravo dijelimo ista uvjerenja, a to su da će hrvatsko pristupanje EU za Hrvatsku biti sasvim sigurno značajna ekonomska prilika."
Pupovac smatra da je za MMF najvažnije pitanje političke spremnosti, odlučnosti i privrženosti određenim ciljevima koji se mogu postići dobivanjem statusa člana EU.
http://www.business.hr/hr...F-om-imaju-samo-floskule
.............................................................................................................................................................................................................................
Ili Tesla banka ili stečaj
12. svibnja 2011 10:39
Nikola Sučec
Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je na sastanku Savjeta HNB-a dala suglasnosti za dokapitalizaciju A banke.
Dokapitalizacijom te banke nastat će Tesla banka, banka srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Trebala je nastati još u travnju, no bez HNB-ove suglasnosti da je dokapitalizira Fond za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine, to se nije dogodilo.
Odluci o dokapitalizaciji banke prethodit će smanjenje temeljnog kapitala A banke sa 18,2 na 4,91 milijun kuna kako bi se pokrili gubici iz 2009. i 2010. godine. Uprava A banke uza suglasnost Nadzornog odbora predložila je Glavnoj skupštini donošenje odluke o pojednostavnjenom smanjenju kapitala radi pokrića gubitaka u poslovanju, što je i zakonska obveza prije donošenja odluke o povećanju kapitala.
Tužba Optime
Taj kapital, s uplaćenim sredstvima vojvođanskog Fonda koji zastupa Milorad Pupavac, iznosi ukupno 10,91 milijun kuna i bit će podijeljen na 40.422 dionice, od čega bi Fond za razvoj Vojvodine trebao imati 22.222, ili oko 55 posto dionica nove banke.
Upravo je ta dokapitalizacija spas za A banku, nad kojom je Stipić grupa zbog duga od 8,7 milijuna kuna pokrenula stečaj. Osim toga, Optima Leasing, bivši partner kompanija Spectator grupe u vlasništvu Gorana Crnčevića, tužio je većinskog vlasnika A banke zbog duga od 30 milijuna kuna. Optima leasing tužio je četiri kompanije povezane s Crnčevićem, koji ima 94 posto dionica A banke. Iz Optime tvrde da se dokapitalizacija ne bi trebala provesti kako se Crnčevićev vlasnički udio ne bi izgubio
HNB prati razvoj
Na skupštini 7. travnja opozvan je Nadzorni odbor A banke, a osim Gorana Crnčevića, koji ostaje u NO-u, novi članovi Nadzornog odbora postali su predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac i voditelj projekta Tesla banke Slobodan Vračar. Jedna od najvažnijih aktivnosti, osim postupka izdavanja suglasnosti Hrvatske narodne banke, prikupljanje je kapitala. Dubravka Filipčić, koja će biti članica Uprave Tesla banke, već je potvrdila da se vode pregovori s potencijalnim ulagačima.
Osim sredstava koja bi uložili budući veliki i mali dioničari, u banci računaju na obećane uplate određenih institucija kako bi se do ljeta mogao prikupiti kapital od 100 milijuna kuna. Cijeli postupak prati Hrvatska narodna banka, pa se postavlja pitanje kada se može očekivati početak rada, odnosno kreditiranja poduzetnika i građana.
http://www.business.hr/hr...lovenskom-NLB-u-kosarica
Jul 5 11 9:27 PM
Do kraja godine u Zagrebu bi se trebala otvoriti prva poslovnica nove štedne banke Tesla, koja će putem svojih poslovnica osigurati ekonomske uvjete za povratak i opstanak Srba u Hrvatskoj. Stoga je jučer na glavnoj skupštini Tesle izveden drugi krug dokapitalizacije te banke, na ukupno 32 milijuna kuna, i to mješovitim srpsko-hrvatskim kapitalom.
- Banka Tesla podržavat će osnivanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, zadruga, obrta, radionica, malih i srednjih poduzeća na područjima gdje se Srbi vraćaju u Hrvatsku, objasnio je Bojan Pajtić, predsjednik pokrajinske vlade Vojvodine.
Razvojni fond pokrajine već je u prvom krugu uložio u banku oko 11 milijuna kuna, a jučer se s istim iznosom iz državnog razvojnog fonda pridružila vlada Srbije, potvrdio je njezin ministar Srđan Srećković. Preostalu trećinu novca osigurale su tvrtke Viro iz Virovitice, Agrokorova tvornica ulja Zvijezda te Končar, izjavio je Milorad Pupovac, predsjednik nadzornog odbora banke.
- Vlada Srbije čvrsto je opredijeljena za jačanje suradnje s Hrvatskom. Ekonomski odnosi između dviju zemalja na uzlaznoj su razini, ali nižoj od potrebne, što ide na štetu jedne i druge države, ocijenio je ministar Srećković, naglasivši kako vjeruje da će banka Tesla pridonijeti i razvoju Hrvatske, gospodarske suradnje dviju država, kao i ulasku srpskih tvrtki na hrvatsko tržište.
Banka bi na jesen trebala obaviti treći krug dokapitalizacije, kako bi se osiguralo oko 120 milijuna kuna, potvrdio je predsjednik uprave banke Zvonko Agičić. Stoga su Pajtić, Srećković, Pupovac i ostali sudionici jučerašnje skupštine pozvali hrvatske i srpske tvrtke na uključivanje u dokapitalizaciju, kako bi banka do kraja godine bila spremna obavljati svoj posao.
Zanimljivo je da su u banku Tesla svoj kapital uložile tri hrvatske tvrtke - svaka po tri do četiri milijuna kuna - koje žele širiti poslove u Srbiji. Viro, primjerice, surađuje sa srpskim proizvođačima šećerne repe i šećera, Končar želi u Srbiji osigurati tržište i suradnju s njihovim poduzećima, a slično je i s kompanijom Agrokorom koja dio svog rasta može zahvaliti upravo srpskom tržištu.
- Bilo je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela i učine konkretni potezi koji bi pridonijeli suradnji Hrvatske i Srbije, rekao je Marinko Zadro, vlasnik Vire i predsjednik njegove uprave, pozdravljajući dokapitalizaciju banke Tesla.
Jul 6 11 7:42 PM
UPRAVLJANJE 'SRPSKIM ZEMLJIŠTEM U HRVATSKOJ'
Ustavni je sud, na zahtjev Srpskog demokratskog foruma (SDF) i više drugih udruga i pojedinaca, spriječio kršenje temeljnih ljudskih prava vlasnika zemljišta tako da je ukinuo odredbe Zakona prema kojima je njihovim zemljištem u Hrvatskoj silom zakona mogla raspolagati Agencija za poljoprivredno zemljište.
Autor: Hina Photo: Petar Glebov/PIXSELL Četvrtak | 31.03.2011 12:17
Koalicija Srpska sloga izrazila je danas zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda RH o ukidanju dijela članaka Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se, između ostalog, neobrađeno zemljište moglo privremeno oduzeti vlasnicima i dati u zakup uz naknadu, ali bez njihova znanja.
Ustavni je sud, na zahtjev Srpskog demokratskog foruma (SDF) i više drugih udruga i pojedinaca, spriječio kršenje temeljnih ljudskih prava vlasnika zemljišta tako da je ukinuo odredbe Zakona prema kojima je njihovim zemljištem u Hrvatskoj silom zakona mogla raspolagati Agencija za poljoprivredno zemljište, navodi se u priopćenju Srpske sloge.
Srpska sloga podsjeća da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen krajem 2008. godine na prijedlog predsjednika Vlade Ive Sanadera, a u raspravi na 55. sjednici Vlade su ga obrazložili i podržali Božidar Pankretić (HSS), Čobanković (HDZ) i Slobodan Uzelac (SDSS).(Koalicionari...)
Predstavnik Srba u Vladi RH koji se, kako je tada rekao, "pridružuje predlagateljima ovog Zakona" posebno je pohvalio "senzibilnost ovog zakona prema ljudima koji su još u fazi rješavanja svojih egzistencijalnih pitanja".
"Senzibilnost je to koja podsjeća na eutanaziju ili senzibilnost pri izboru posljednjeg obroka osuđenika na smrt", ocjenjuje Srpska sloga.
U ovom je slučaju, kažu, odlukom Ustavnog suda, kršenje temeljnih ljudskih prava vlasnika zemljišta zaustavljeno, ali to ne znači da se ne bi trebala snositi politička odgovornost za jedan od brojnih primjera oduzimanja vlasništva i drugih prava građanima kroz predatorske zakone.
Koalicija Srpska sloga drži potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca osobno odgovornim za pokušaj nanošenja velike štete vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i poziva ga da kao supredlagatelj Zakona o poljoprivrednom zemljištu podnese neopozivu ostavku kao čin preuzimanja političke odgovornosti za svoje djelovanje suprotno interesima svih građana, a posebno srpske nacionalne manjine za čijeg se predstavnika izdaje.
Priopćenje je poslano u ime koalicije koju čine Demokratska partija Srba (DPS), Srpska narodna stranka (SNS), Nova srpska stranka (NSS), Naša stranka (NS), Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije (VSNM VPŽ), Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije (VSNM BBŽ), Vijeće srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije (VSNM SMŽ), Zajednica Srba u Republici Hrvatskoj (ZSH) i Srpski demokratski forum (SDF).
http://www.dnevno.hr/vije...skog_zakona_/274548.html
Jul 7 11 3:21 PM
Srijeda, 06 Srpanj 2011 12:20
Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić u Vojniću podijelio darovnice za 12 obitelji
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva mr.sc. Božidar Pankretić posjetio je općinu Vojnić gdje je predstavnicima udruga naseljenika predao darovnice za 12 obitelji koje su zadnjom izmjenom Zakona o područjima posebne državne skrbi ostvarili pravo na darovanje kuća i stanova u državnom vlasništvu. U Karlovačkoj županiji ima oko 800 takvih slučajeva, a Republici Hrvatskoj takvih kuća i objekata ima oko četiri tisuće. Predstavnik Udruga naseljenika Nebojša Andrić zahvalio je svim saborskim zastupnicima s našeg područja koji su učinili sve da se ovaj projekt pokrene i dođe do izmjene zakona nakon 15 godina i krova nad glavom za brojne građane.
Prisjetimo se da je pred nešto više od godinu dana, upravo u našoj županiji, točnije Vojniću, pokrenuta inicijativa, od strane ovih ljudi za rad na izmjenama i dopunama zakona. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva mr.sc. Božidar Pankretić obećao je daljnju pomoć područjima od posebne državne skrbi koji mogu računati i na pomoć iz EU fondova. U vlasništvu Republike Hrvatske na području Vojnića je 300 kuća i 170 stanova, na području Plaškog 120 kuća i 30 stanova, dok je na području Tušilovića i okolice ima 114 kuća. Ovim Izmjenama i dopunama biti će ispravljena nepravda učinjena 169 branitelja koji su vlastitim sredstvima kupili stanove.
R. Badovinac
http://www.karlovacki-tje...d=3:upanija&Itemid=4
.............................................................................................................................................................................................................................................................................
...još jedan doprinos Pupijeve koalicije trajnom naseljvanju općina u Krajini, kršenjem Ustavnog zakona o pravima manjina, članak 4, paragraf 5, čime se trajno mjenja etnička slika stanovništva na području većinski srpskih općina do 1995.god . , sve na osnovu promjena Zakona o područjima od posebne državne skrbi u maju 2011.god, za koje je podržao sdss-ov podpredsjednik vlade Uzelac. Naseljenici iz Bosne na području Benkovca, naselja Buković, Miranje, Benkovačko selo i Smilčić, u 90% slučajeva jos uvjek imaju vlasništvo nad nekretninama u Bosni...Navedena informacija o Vojniću objavljena je samo u lokalnim medijima Karlovačke županije, bez informacije ili tagova u državnim listovima...
Članak 4.
(1) Svaki državljanin Republike Hrvatske ima: pravo slobodno se izjasniti da je pripadnik neke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj; pravo ostvarivati sam ili zajedno s drugim pripadnicima te nacionalne manjine ili zajedno s pripadnicima drugih nacionalnih manjina prava i slobode propisane ovim Ustavnim zakonom i druga manjinska prava i slobode propisana posebnim zakonima.
(2) Pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju, jednako kao i drugi građani Republike Hrvatske, prava i slobode utvrđene Ustavom Republike Hrvatske, te prava i slobode propisane ovim Ustavnim zakonom i posebnim zakonima.
(3) Prava i slobode propisane ovim Ustavnim zakonom i prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina propisana posebnim zakonima, nacionalne manjine i njihovi pripadnici ostvaruju na način i pod uvjetima propisanim ovim Ustavnim zakonom i posebnim zakonima.
(4) Zabranjuje se bilo kakva diskriminacija temeljena na pripadnosti nacionalnoj manjini. Pripadnicima nacionalnih manjina jamči se jednakost pred zakonom i jednaka pravna zaštita.
(5) Zabranjeno je poduzimanje mjera kojima se mijenja omjer među stanovništvom na područjima nastanjenima osobama koje pripadaju nacionalnim manjinama, a koje su usmjerene na otežavanje ostvarivanja ili ograničavanje prava i sloboda propisanih ovim Ustavnim zakonom i posebnim zakonima.
(6) Ovim Ustavnim zakonom ili posebnim zakonom je moguće ostvarivanje određenih prava i sloboda utvrditi ovisno o brojčanoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj ili na nekom njenom području, stečenim pravima i međunarodnim ugovorima koji, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, čine dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske.
..........................................................................................................................................................................................................................................
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi 2011
http://www.radovi.net/ind...27:ostalo&Itemid=225
Narodne novine br.: 5725.05.2011.
Jul 7 11 3:34 PM
...još jedan doprinos Pupijeve kamarile trajnom naseljenju općina u Krajini, kršenjem Ustavnom zakona o pravima nacionalnih manjina, članak 4, paragraf 5, čime je na osnovu izmjena Zakona o područjima od posebne državne skrbi u maju 2011.god došlo do trajne promjene etničke slike stanivništva na teritoriji većinski srpskih općina do 1995. Izmjene ovog zakona podržao je sdss-ov potpredsjednik vlade Uzelac. Naseljenici iz Bosne na području Benkovca, u naseljima Buković, benkovačko selo, Miranje i Smilčić, u 90% slučajeva imaju vlasništvo nad nekom nekretninom u Bosni. Informacija o Pankretiću u Vojniću objavljena je samo u lokalnim medijima Karlovca, bez tagova u državnim listovima...
Jul 7 11 3:52 PM
Priopćenje je poslano u ime koalicije koju čine Demokratska partija Srba (DPS), Srpska narodna stranka (SNS), Nova srpska stranka (NSS), Naša stranka (NS), Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije (VSNM VPŽ), Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije (VSNM BBŽ), Vijeće srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije (VSNM SMŽ), Zajednica Srba u Republici Hrvatskoj (ZSH) i Srpski demokratski forum (SDF).Kome od nas treba taj gospodin Uzelac, KOME?MISLIM DA JE ON SAMO DOBAR KAD JE JAGNJETINA JOS VRUCA ...........SRAMOTA.
Jul 7 11 7:52 PM
Zajedno sa Pupijem uspio je od sdss-a, postepeno i lagano uz svesrdnu pomoć hdz-a kroz duži niz godina, da stvori kvazi ili fiktivno srpsku partiju Srba u Hrvatskoj, baziranu na apsolutističkoj diktaturi svoga nadređenog šefa. Skupa sa njim, postepeno je okupljao sumnjive likove poznate biografije, praktično odmah nakon oluje, o čemu je možda najbolju konstataciju dao veliki Slobodan Radulović, autor "Golubnjače", rječima kako "nigdje na svijetu negativna selekcija kadrova nije dovedena do takve perfekcije kao što je to u sdss-u"...Dovoženi šefom stranke , autom od nikud, i postavljani na čela osnovanih ogranaka stranke po gradovima i općinama, ti ljudi danas zaslužuju svaku pohvalu za stanje u kome se trenutno nalaze Srbi povratnici. Bilo političkom, ekonomskom, materijalnom i svakom drugom smislu, u lokalu a i višim nivoima . Moć im daje novac, a novac daje država, laž je istina, istina je laž. Novac i mediji omogućiju im vlast u lokalu, gradu ili općini, posebno onima u kojima je to vitalan interes hdz-a. Taktika osvajanja lokalne vlasti je komesarsko-kominističkog manira, jer svako selo ima jakog čovjeka kojem nešto treba, a koji, naravno, zauzvrat preporučije populaciji broj na biračkom listiću. U ostaku slučaja je korupcija ili pretnja...Na medijima se vrte pozitivni primjeri povratnika,njihovih ljudi, zapravo iskrivljena slika stvarnog stanja.Osvojen lokal je osvojena vlast i na najvišem nivou, u onda se dugovi hdz-u vraćaju politikom strogog zaborava istog tog lokala...Jednom je jedan naš, nažalost prerano preminuli član ovog guvna, napisao u svom postu....i bio sasvim u pravu:"..........samo me zanima jedna stvar,zar je moguce da neko misli da je ovaj narod lud?politicki komesari opet jasu ovim nasim nesrecnim krajevima,podmitljivi i srebroljubivi nikad nisu ni sjasili sa nas,glupi i zatucani opet vjeruju u ono sto je nemoguce,a niko nema jaja da kaze jedno,a to je:stranka milorada pupavca je kolalicioni partner vlade rh i ona je moze blokirati ako se ne ispuni kolalicioni sporazum.posto i vrapci na grani znaju da vlada rh nije nista ispunila od obecanog mene zanima zasto to milorad i njegovi komesari na terenu ne kazu narodu i zasto ne izmaknu stolicu sanaderu??????/jbga,kad je neko kupljen za kilo jagnjetine nije mu lako,a kad je neko kupljen u toku rata da radi protiv interesa svog naroda njemu posebno nije lako."Cijeli tekst izjave za javnost dožupana Žarkovića u povodu posjeta Slobodana Uzelca
/digg.com/remote-submit?phase=2&bodytext=">http://digg.com/remote-submit?phase=2&bodytext='%20+%20encodeURIComponent(a_abstract)%20+%20'&title='%20+%20encodeURIComponent(a_title)%20+%20'&url='%20+%20encodeURIComponent(a_url));">/digg.com/remote-submit?phase=2&bodytext=">http://digg.com/remote-submit?phase=2&bodytext='%20+%20encodeURIComponent(a_abstract)%20+%20'&title='%20+%20encodeURIComponent(a_title)%20+%20'&url='%20+%20encodeURIComponent(a_url));" o:button="t" alt="Digg" type="#_x0000_t75"> /www.stumbleupon.com/submit?url=">http://www.stumbleupon.com/submit?url='%20+%20encodeURIComponent(a_url)%20+%20'&title='%20+%20encodeURIComponent(a_title));">/www.stumbleupon.com/submit?url=">http://www.stumbleupon.com/submit?url='%20+%20encodeURIComponent(a_url)%20+%20'&title='%20+%20encodeURIComponent(a_title));" o:button="t" alt="StumbleUpon" type="#_x0000_t75"> /www.facebook.com/sharer.php?u=">http://www.facebook.com/sharer.php?u='%20+%20encodeURIComponent(a_url)%20+%20'&t='%20+%20encodeURIComponent(a_title)+%20'&bodytext='%20+%20encodeURIComponent(a_abstract));">/www.facebook.com/sharer.php?u=">http://www.facebook.com/sharer.php?u='%20+%20encodeURIComponent(a_url)%20+%20'&t='%20+%20encodeURIComponent(a_title)+%20'&bodytext='%20+%20encodeURIComponent(a_abstract));" o:button="t" alt="Facebook" type="#_x0000_t75"> /del.icio.us/post?v=2&url=">http://del.icio.us/post?v=2&url='%20+%20encodeURIComponent(a_url)%20+%20'&title='%20+%20encodeURIComponent(a_title)%20+%20'&bodytext='%20+%20encodeURIComponent(a_abstract));">/del.icio.us/post?v=2&url=">http://del.icio.us/post?v=2&url='%20+%20encodeURIComponent(a_url)%20+%20'&title='%20+%20encodeURIComponent(a_title)%20+%20'&bodytext='%20+%20encodeURIComponent(a_abstract));" o:button="t" alt="Del.icio.us" type="#_x0000_t75"> /www.croportal.net/submit?url=">http://www.croportal.net/submit?url='+encodeURIComponent(a_url)+'&title='+encodeURIComponent(a_title));">/www.croportal.net/submit?url=">http://www.croportal.net/submit?url='+encodeURIComponent(a_url)+'&title='+encodeURIComponent(a_title));" o:button="t" alt="Croportal" type="#_x0000_t75">
Politika | 09.02.2011. | 1050 pogleda
SDSS-ov potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac posjetit će danas Virovitičko-podravsku županiju nakon što je župan Tomislav Tolušić (HDZ) prihvatio njegov uvjet da se iz razgovora sa predstavnicima županije isključi zamjenik župana Staniša Žarković, izabran prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina kao predstavnika Srba ove županije. Razlog? Staniša Žarković aktivni je pripadnik druge političke opcije unutar Srba u Hrvatskoj i kritičar lošeg rada SDSS-a i njegovih zaslužnih pitomaca. I tako su i posljednje maske pale. SDSS-ovac i posljednji komunistički sekretar Zagreba Slobodan Uzelac prihvatljiv je partner HDZ-ovom županu, a velikom Srbinu Slobodanu Uzelcu prihvatljiviji je sugovornik netko iz HDZ-a nego izabrani predstavnik Srba Virovitičko-podravske županije. I nije to prvi put ali sada je otišlo predaleko. Jer kada se izabrani predstavnik Srba i zamjenik župana onemogućuje u obavljanju svoje dužnosti onda to nije pitanje osobnih odnosa i simpatija nego pitanje nepoštovanja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, međunarodnih konvencija koje garantiraju pravo na zastupljenost nacionalnih manjina i temeljnih dokumenata Virovitičko-podravske županije. Zapanjujuće je da SDSS-ov Slobodan Uzelac ne samo da prihvaća to kršenje manjinskih prava nego ga osobno nameće i uvjetuje svoj posjet županiji kršenjem Zakona. Da ne znamo o kome se radi zvučalo bi nevjerojatno, ovako samo zvuči mučno.
I sada svima može biti jasno i kako je moguće da Vlada tri godine ne reagira na lažno predstavljanje izvjesnog Mladena Kulića iz Slatine kojeg je, kršeći nekoliko zakona, Milorad Pupovac imenovao povjerenikom umjesto legalno izabranog predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i zašto ništa nije učinila kada Statut Virovitičko-podravske županije nije na vrijeme promijenjen pa je tek nakon međunarodne intervencije omogućeno da se izabere zamjenik župana koji će predstavljati i zastupati Srbe, i da ne nabrajamo dalje...
Privatno, sa čovjekom kakav je Slobodan Uzelac nemam nikakvu želju razgovarati ali ni taj vrli potpredsjednik Vlade ni ja nismo u ovom slučaju privatne osobe. Ja sam od Srba ove županije izabran ogromnom većinom glasova da ih predstavljam i zastupam, on pak nikada od srpskih birača nije izabran ali ga je Milorad Pupovac stavio na to mjesto kako bi dopodne mogao biti koalicijski partner HDZ-a a popodne tajni partner HNS-a i SDP-a. Igra je to koju je uspješno igrao sve do nedavno kada ga je strah da će izgubiti parlamentarne izbore natjerao da u dogovoru sa HDZ-om nametne zakon po kojem će biti doživotni "predstavnik Srba" u Saboru što ga je napokon razotkrilo.
Očita je i logika koja motivira župana Tolušića da prihvati ovaj uvjet. Dolazi mu najbliži koalicijski partner i zagovornik HDZ-ove premijerke i očekuje da će mu pomoći kako bi Vlada još koji put pogledala i u smjeru Virovitičko-podravske županije i pomogla u rješavanju njenih problema. Ali kako je nakon sedam godina tajne koalicije prevario HNS i SDP tako će SDSS prevariti i HDZ, jer ljudi kao Slobodan Uzelac i Milorad Pupovac osjećaj lojalnosti imaju samo prema sebi i svojim interesima, ne interesima onih koje zastupaju ili zemlje u kojoj žive već samo i isključivo prema interesima sebe, svoje porodice i vrlo uskog kruga svojih jataka. Sve ostalo je pusta priča i žalosno je što su u takve priče do nedavno vjerovale vođe opozicije a još uvijek vjeruje predsjednica HDZ-a.
Gospodine potpredsjedniče Uzelac, parafrazirajući misao jednog nekad uglednog političara i vašeg izumitelja upućenu sadašnjoj predsjednici Vlade, Vi ozbiljno opterećujete vjerodostojnost Vlade te bi ja osobno, kad bi bio na Vašem mjestu, sačuvao dostojanstvo javnosti od svoje pojave!
U Virovitici, 9. 2. 2011. godine
Zamjenik župana VPŽ
Staniša Žarković
http://www.virovitica.net...-slobodana-uzelca/15182/
Jul 8 11 6:54 AM
Share This